Bloggnorge.com // Rare Evas Liv på lånt tid
Start blogg

Rare Evas Liv på lånt tid

Just another Bloggnorge – Gratis blogg site

Behandling

Kategori: Uncategorized | 1 kommentar » - Skrevet mandag 9. oktober , 2017 kl. 11:13

Hei allesammen. I dag tenkte jeg å fortelle litt om hva slags behandling jeg får og har fått.

Ettersom min type kreft (Metastatisk brystkreft) per i dag er uhelbredelig får jeg palliativ behandling, altså ikke kurativ behandling. Palliativ behandling er lindrende og livsforlengende men vil ikke kurere sykdommen. Det finnes altså per i dag ingen kurativ behandling for metastatisk brystkreft, men det forskes jo stadig så en dag vil det nok dukke opp. Håpet er at det skjer i min livstid, men om det ikke skulle skje så håper jeg i alle fall å få forlenget livet så lenge som mulig.

Relativt kort tid etter at jeg fikk diagnosen ble jeg satt opp til cellegiftbehandling. Cellegift i mitt tilfelle blir brukt for å minske svulster og hindre at det kommer nye. Den brukes for å holde sykdommen i sjakk og minske plager fra eksisterende svulster. Cellegiften jeg får gis intravenøst og i tillegg for jeg saltvannsoppløsning og kvalmestillende så behandlingen tar ca 1 time. Selve cellegiftbehandlingen tar vel ca 20 – 30 minutter så om man får behandling på de store sykehusene går det ganske fort. Der forventes det at man tar alt man trenger av kvalmestillende på forhånd.

Hvordan cellegift virker er det sikkert mange som lurer på så jeg kan forsøke å forklare litt. Cellegiften fraktes med blodet ut til celler og vev. Når den kommer frem til kreftsvulsten, tas den opp i den enkelte kreftcelle og stanser eller hemmer celledelingen. Dette fører til at kreftcellene ødelegges og mister evnen til å formere seg. Cellegiftene som brukes til behandling av kreft påvirker også normale celler som for eksempel hårceller. Dette gjør at man i mange tilfeller mister håret. Dette er sårt for mange, men for meg går det helt greit. Om man mister håret kan man få parykk. Jeg tror man kan få dekt inntil 2 i året, men dette er jeg ikke sikker på. For min del er det ikke aktuelt, derfor har jeg ikke satt meg så godt inn i akkurat det. De normale cellene tåler cellegiften bedre enn kreftcellene og kommer seg derfor bedre etter endt behandling. Dette betyr jo da at om man mister håret så vil det vokse ut igjen etter endt behandling eller ved pause i behandlingen.

Det finnes mange typer cellegift og ofte bruker man en kombinasjon av flere typer for  å få best mulig effekt. Det finnes omtrent 50 ulike typer som brukes til behandling i Norge. Den cellegiften jeg får nå heter EC 60 og er en kombinasjon av 2 typer, Epirubicin og Cyklofosfamid. Kuren gis hver 3. uke. Epirubicin er rød og gjør at man tisser rødt de første gangene man går på do etter behandling. Bra de sier fra om sånne ting så man ikke blir skremt tenker jeg.

 

Jeg får mine kurer på kreftklinikken i Rissa og trives godt med det. I sommerferien måtte jeg til St. Olav for å få kur 2 ganger da kreftklinikken i Rissa hadde sommerstengt. Det var et helt annet system. I Rissa tar jeg blodprøver samme dag som jeg får kur og jeg har fått kvalmestillende der før kur. Da jeg kom til St.Olav var det ingen som hadde fortalt meg at jeg måtte ta kvalmestillende selv på forhånd så jeg dukket opp uten å ha tatt noe såklart. Det ordnet seg heldigvis da for jeg reagerte jo da sykepleieren skulle sette i gang direkte med cellegiften. Føltes litt sånn samlebåndaktig på en måte den behandlingen på St.Olav så jeg er veldig glad jeg valgte Rissa. På kreftklinikken i Rissa har de bestandig god tid og det er ikke noe stress. Både sykepleier Guri og onkologen Terje har alltid tid til å slå av en prat når jeg er der til behandling. De har også ved flere anledninger ringt noen dager etter behandling for å høre hvordan det går.

Jeg får altså kur hver 3. uke. Da får jeg 3 kurer på rad og så er det evaluering. Så etter 3 kurer er det ny CT evt. MR for å sjekke virkningen av cellegiften. Fram til nå har virkningen vært god og alt av svulster har krympet. Jeg merker også bedring selv. Den høyre armen var før behandling helt nummen og prikket. Det var også smertefullt å ta på huden på den armen. Det var mest sannsynlig en nerve i klem i armhulen som forårsaket dette. Svulsten i armhulen var nemlig veldig stor, men den har nå krympet en god del. Jeg har nå hatt 8 behandlinger. Får behandling nummer 9 på torsdag denne uken og etter den blir det ny evaluering. Cellegiftbehandling kan ha forskjellige bivirkninger og den som er vanligst er vel kvalme. Heldigvis finnes det gode kvalmestillende medikamenter og selv om jeg ikke har sluppet helt unna kvalmen så har det gått ganske greit. Den verste bivirkningen for meg er vel fatigue. Jeg blir så sliten og har så lite energi. Den første uka etter kur er verst og så kommer det seg gradvis. Siste uka før ny kur er formen relativt grei.

Immunforsvaret blir nedsatt etter cellegiftkurer så man må være forsiktig i forhold til smitte. For eksempel så kan en forkjølelse utvikle seg til å bli farlig om immunforsvaret er for lavt. Dersom man har feber er det derfor viktig at man kontakter kreftklinikken eller kreftavdelingen på sykehuset. Man må da ta blodprøver for å sjekke immunforsvaret og om det er for lavt blir man innlagt på sykehus for antibiotikabehandling.  Jeg har heldigvis sluppet unna det så langt.

I tillegg til cellegift har jeg hatt en omgang med stråling. Jeg fikk sterke smerter i en virvel rett under nakken og ble derfor sendt inn til MR. Der ble det funnet svulst i en virvel. Virvelen hadde kollapset og ga sterke smerter som strålte ut mot skulderbladene. Det var også relativt stor fare for lammelse, derfor ble jeg henvist til stråleterapi på St.Olav.  Ettersom jeg skulle ha stråling i nakkeregionen måtte jeg ha på maske. Masken formes ved å legge det våte maskematerialet over hodet og presse det til ønsket form. Etter at den har stivnet og tørket er den klar til bruk. Tilpassing av masken og simulering av stråling skjedde på en egen time før jeg startet med selve strålingen. Jeg var ikke klar over at jeg måtte ha maske så jeg fikk litt panikk da jeg har klaustrofobi. Tilpassingen gikk for så vidt greit, men jeg var fryktelig anspent. Jeg fikk derfor resept på sobril som jeg skulle ta før behandlingene. Jeg fikk strålebehandling over 10 dager (fri i helgene) og da bodde jeg hos mamma så jeg slapp å reise frem og tilbake hver dag. Var hjemme i helgene. Selve strålebehandlingen gikk egentlig veldig fort, det tok vel ca 10 minutter hver gang, men man blir sliten etter behandling. Mamma og jeg koste oss ganske mye de dagene jeg var hos henne og jeg er veldig takknemlig for at jeg fikk være der. Hadde nok blitt for slitsomt å reise frem og tilbake hver dag.

Ettersom jeg har fått en del smerter pga spredningen til skjelettet så får jeg også en del smertestillende. Disse er morfinpreparater og er relativt sterke. Jeg synes de hjelper litt, men kanskje ikke optimalt. Det er mulig jeg må ha en ny strålingsrunde etter at jeg er ferdig med denne runden med cellegift, men det blir bestemt etter CT evt MR etter at jeg har tatt siste kur på torsdag. Et alternativ er også høyere dose med den langtidsvirkende, men det ønsker jeg egentlig ikke da jeg har prøvd det før. Jeg ble fryktelig trøtt av de og sov nesten hele dagene. Det er ikke noe liv synes jeg så da har jeg heller litt ekstra vondt.

Humor og positiv innstilling hjelper jo også litt selv om jeg kan ha en tendens til å overdrive hvor mye jeg kan gjøre, noe som igjen fører til mer smerter. Man lærer seg vel en balansegang etter hvert håper jeg.

Annonser

Kommentarer

 1. Tine sier:

  Hør om du kan prøve smerteplaster som norspan eller fentanyl.
  Disse gir en jevn smertelindring imotsetning til orale preparater
  Jeg har fått et nytt liv etter jeg bytta ut ketorax med norspan. Det er stabil smertelindring og slipper de toppene.
  Dyrt men verdt det, dvs du får det vel gratis.
  Men smerteplaster, eller pumpe om det blir skikkelig jævlig er mye bedre enn piller
  Må være den eneste fordelen med uhelbredelig kreft, alle de svindyre medisinene blir gratis.

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørmål rettes til post[att]bloggnorge.[dått]com.